Ta witryna wykorzystuje pliki cookie zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zrezygnować z zapisywania plików cookie modyfikując ustawienia przeglądarki.

Sylwester
 
 
 
 

Koreczki sylwestrowe

Koreczki sylwestrowe z koktajlowych pomidorów

Sylwester to czas szampańskiej zabawy oraz szalonych tańców do białego rana. Doskonałym uzupełnieniem tak uroczystej nocy jest przyrządzenie wielu cieszących oko potraw i przekąsek, które nadadzą sylwestrowiczom nieco wigoru oraz siły do dalszej zabawy.
W niniejszym artykule pragniemy zaprezentować Państwu odrobine pomysłów jak przygotować pyszne i tanie koreczki sylwestrowe. Są to jedynie przykłady, które w żaden sposób nie ograniczają Państwa fantazji kulinarnych.

Koreczki z oliwek nadziewane papryką

Wykwintne koreczki z łososiem

Koreczki a'la roladki

Koreczki z pomidorami i żółtym serem

Koreczki z anchois

Skład:
- czarne lub zielone wydrążone oliwki
- fileciki anchois
- 1/2 cytryny
- 1 gruszka

Przygotowanie:
W fileciki anchois wplatamy oliwkę i zawijamy w ruloniki. Na kawałku gruszki kładziemy filet, kropiąc go kilkoma kroplami soku z cytryny i całość nadziewamy na wykałaczkę.

Koreczki z suszonych owoców

Skład:
- garść suszonych owoców ( wg uznania: śliwki , morele)
- opakowanie sera pleśniowego
- garść orzechów nerkowca
- kilka plasterków suszonej szynki

Przygotowanie:
Owoc nadziać na wykałaczkę dokładając szynkę, ser oraz orzech. Całość podajemy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty.

Koreczki o smaku czekolady

Skład:
- wykałaczki
- gruszka
- winogrona
- herbatniki
- kilka kostek czekolady

Przygotowanie:
Gruszkę oraz winogrona dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Na talerzyku układamy herbatniki i wbijamy w każdy z nich wykałaczkę. Kolejno każdą porcje nadziewamy kostką czekolady, pokrojoną w kostkę gruszką oraz winogronami.

 

Koreczki misz – masz smaków

Skład:
- brzoskwinie z puszki w zalewie
- ser feta
- 1 kiwi
- świeży ananas

Przygotowanie:
Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w niewielką kosteczkę. Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na spore kawałki. Na kawałkach ananasów układamy pokrojona w kostki kiwi oraz ser feta. Sam czubek wykałaczki ozdabiamy kawałkiem brzoskwinki.

Koreczki miętowo – owocowe z sosem cytrynowym

Skład:
- kilka krążków miętowych ( w czekoladzie)
- nektarynka
- garść orzechów włoskich
- 1/2 cytryny
- 1 op. małego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Jogurt doprawiamy sokiem z połówki cytryny i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do małej miseczki. Nektarynkę kroimy w kostkę i nadziewamy na wykałaczkę. Na spodzie wykałaczki znajdować powinien się krążek miętowy, natomiast uwieńczeniem całej kompozycji jest orzech włoski. Tak skomponowane koreczki maczamy w sosie jogurtowo - cytrynowym. Smacznego.

Koreczki łososiowe z twarożkiem

Skład:
- kilka płatów łososia
- 1/2 avocado
- serek twarogowy
- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Płaty łososia zwijamy w rulonik i przekłuwamy wykałaczką. Na wierzch nakładamy cząstkę avocado i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Do osobnego naczynia wykładamy serek i maczmy w nim koreczki przed spożyciem.

Koreczki owocowy raj

Skład:
- kilka sztuk truskawek
- 1 kiwi
- 2 plastry ananasa
- winogrona zielone

Przygotowanie:
Owoce płuczemy i kroimy na małe części. Na wykałaczkę nadziewamy kolejno: truskawkę, kiwi, ananasa oraz winogrona. Całość oprócz kolorowego wyglądu równie dobrze smakuje.

 

Pozostałe propozycje

Koreczki - propozycja I
Na wykałaczkę nadziewamy mały kawałek kabanosa, ogórka korniszonego, małą marynowana cebulkę.

Koreczki - propozycja II
Kosteczka sera żółtego służącego jako podstawka. Ser może być o dowolnym smaku oraz aromacie.Na niego nakładamy marynowaną małą pieczarkę oraz oliwkę (zieloną lub czarną).

Koreczki - propozycja III
Zwinięty w kosteczkę plasterek salami, do niego marynowana mini kołbkę kukurydzi oraz kostkę surowej papryki ( zielona lub czerwona).

Koreczki - propozycja IV
Kawałek mozarelli z zalewy na który nadziewamy złożony kawałek ulubionej szyneczki oraz połóweczka pomidorka koktailowego.

Koreczki - propozycja V
Kosteczka sera feta np. light oraz czarna oliwka.

Koreczki - propozycja VI
kawałek pieczonej piersi kurczaka w panierce z kosteczką ananasa z puszki i kawałkiem zgrilowanej.

Po zrobieniu fantazyjnych koreczków, układamy je na tackach lub talerzykach ozdobionych świeżymi liśćmi sałaty lub rukoli. Tak przygotowaną przekąskę dokładnie owijamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ważne jest, aby produkty wykorzystywane do przyrządzania koreczków były dobrej jakości oraz aby należały do składników wytrzymałych na parogodzinne chłodzenie

Zobacz także:

 

Zobacz oferty sylwestrowe i zaplanuj swój sylwester 2013 !!!

Sylwester w Paryżu

Sylwester w Paryżu

Sylwester w Zakopanem

Sylwester w Zakopanem

Sylwester nad morzem w egzotycznych krajach

Sylwester nad morzem

Sylwester 2013 | Web Design by Portalion | Polityka prywatności

Copyright 2007-2013 by sylwesteronline.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie całości i fragmentów bez zezwolenia zabronione

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape