Ta witryna wykorzystuje pliki cookie zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zrezygnować z zapisywania plików cookie modyfikując ustawienia przeglądarki.

Sylwester

Potrawy sylwestrowe

Potrawy sylwestrowe - zdobione kanapki

Przewidujemy, że zabawa sylwestrowa będzie trwała całą noc, dlatego musimy zadbać zarówno o przystawki i zakąski na zimno, jak i potrawy sylwestrowe podawane na gorąco. Oczywiście, na naszym stole nie powinno zabraknąć także deserów! Dużą popularnością cieszą się rozmaite sałatki. Tradycyjna sałatka jarzynowa (gotowane warzywa, ziemniaki, groszek, ogórek, jabłko, cebula, majonez) obok sałatki z ryżu, kurczaka, brzoskwini i ananasa, albo na przykład jajecznej (pieczarki, jajka, cebula, majonez).

Markowe wino to dobry dodatek do każdej potrawy

Koreczki do pyszna przekąska na wieczór

Roladki na zimno ze schabu - pyszna potrawa na sylwestra

Kurczaki pieczone - uniwersalne potrawy sylwestrowe

Można zrobić pyszne, barwne koreczki z żółtego sera, szynki i kolorowej papryki, albo kawałków śledzia z cebulką, oliwką i ogórkiem. Oczywiście wędliny i dodatki: chrzan, ćwikła, ogórki, pomidory. W ciągu nocy sylwestrowej przewidujemy co najmniej dwie potrawy sylwestrowe na gorąco. To może być na przykład czerwony barszczyk z krokietem, albo biały barszcz z kiełbasą i pieczywem. A jako drugie danie ciepłe - na przykład kotlety z piersi kurczaka albo zawijańce ze schabu (nadziewane papryką i ogórkiem kiszonym) z ulubionymi surówkami. Potrawy sylwestrowe przygotowujemy wcześniej, później tylko podgrzewamy, aby nikt nie tracił w kuchni czasu, przeznaczonego na zabawę.

Lodowe desery sylwestrowe

 

Przykładowe potrawy sylwestrowe:

Sajgonki

Składniki:

  • 1 opakowanie krążków papieru ryżowego
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • garść grzybków mun
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1 cebulka
  • 1 lub 2 jaja
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 5 łyżek wody
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • 1/2 puszki kiełków np. sojowych lub rzodkiewki
  • 3 lyżki oleju

Przyrzadzenie:

Grzybki MUN moczymy w wodzie do momentu, aż spęcznieją. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut. Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulka na łyżce oleju i mieszamy z pokrojonymi w paski grzybkami oraz kapustą pekińską. Do składników dodajemy
jajka, kiełki oraz pokrojone w talarki pieczarki. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krążki papieru ryżowego kolejno lekko zwilżamy i nakładamy na nie farsz. Każdą porcję zwijamy, formuujac sajgonki. Ruloniki smażymy najlepiej w woku w głębokim i gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu sajgonki odsączamy na kuchennym papierowym ręczniku i podajemy gorące. Do sajgonek możemy przygotować także sos, składajacy się z sosu sojowego wymieszanego z rozdrobnionym czosnkiem, wodą oraz przyprawami. Całość polewamy sajgonki.
Smacznego!

Nadziewane i panierowane pieczarki

Składniki :

  • 1 kg dużych pieczarek
  • 4-5 jaj
  • 3 lyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. bułki tartej

Przyrządzenie :

Z umytych pieczarek odkrajamy ogonki. Ścieramy je na drobnej tarce i podsmażamy na oleju. 4 jajka gotujemy na twardo i drobno rozgniatamy. Całość łączymy z podsmażonymi ogonkami pieczarek, pęczkiem drobno posiekanej pietruszki, majonezem oraz przyprawami. Tak przygotowaną masą nadziewamy kapelusze pieczarek, obtaczamy je w mące z rozmieszanym jajkiem i opruszamy bułką tartą. Pieczarki smażymy na złoty kolor w głębokim, goracym oleju. Po wyjęciu, odsączamy i podajemy przybrane gałązką pietruszki.
Smacznego!

Eskalopki w sosie pieczarkowo - koperkowym

Składniki:

  • 6 piersi z indyka (w zależnosci od ilości gości)
  • 1 szkl. mąki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Sos:

  • 2 śmietanki
  • pęczek kopru
  • 0, 5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka masła

Przyrządzenie:

Piersi rozbijamy i nacieramy solą oraz pieprzem.Tak przyprawione eskalopki obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle.

Sos:

Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyzke masła. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do podsmażonych pieczarek dodajemy bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Zdejmujemy z gazu i dolewamy śmienankę. Całość mieszamy i dodajemy skrojony koper. Eskalopki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i dusimy pod przykryciem 20 - 30 minut. Danie wykładamy na talerzyk i ozdabiamy gałązką swieżego rozmarynu.
Smacznego!

Pstrąg w migdałach - lekka potrawa sylwstrowa Półmisek wędlin na impreze sylwestrową

Karp pod kołderką

Składniki :

  • 1 duży karp
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 kubeczek śmietany

Przyrządzenie :

Wypatroszonego i obranego karpia skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojoną w talarki cebulką oraz cienkimi płatkami masła faszerujemy karpia od wewnątrz. Całą rybę dokładnie doprawiamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Karpia pieczemy ok 1 godz., stale polewając śmietaną. Po wyciagnięciu, karp powinien mieć lekko chrupiącą skórę. Danie układamy na talerzyk i przybieramy startą skórka z cytryny.
Smacznego!

 

Zobacz także:

Zobacz oferty sylwestrowe i zaplanuj swój sylwester 2013 !!!

Sylwester w Paryżu

Sylwester w Paryżu

Sylwester w Zakopanem

Sylwester w Zakopanem

Sylwester nad morzem w egzotycznych krajach

Sylwester nad morzem

Sylwester 2013 | Web Design by Portalion | Polityka prywatności

Copyright 2007-2013 by sylwesteronline.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie całości i fragmentów bez zezwolenia zabronione

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape